1 december 2023

Extinction Rebellion houdt protest bij Tata Steel

IJmond – Exctinction Rebellion houdt vandaag een protest bij Tata Steel, met als motto ‘ Kappen met kolen.’ Met deze actie wilt de klimaatgroep de Nederlandse Overheid zover krijgen dat zij gaan stoppen met het gebruik van kolen.

De activisten gaan 12.00 uur, tegelijk met de maandelijkse test van de sirene voor de deur liggen van Tata Steel en zullen doen alsof ze dood zijn, meldt regiozender NH. Ze zijn van plan om ook de toegangspoort en het spoor blokkeren, zodat er minder vervuilende kolen het terrein op kunnen komen. Deze aankondiging leidde tot een hoop reacties in een appgroep van een deel-ondernemingsraad van Tata Steel. “Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken”, was in de appgroep te lezen. “Arbeit macht Frei wou ik erbij zetten als hint”, meldde een ander in de appgroep waarvan het Noordhollands Dagblad screenshots heeft.

Volstrekt onacceptabel

Tata Steel Nederland-topman, Hans van den Berg, liet weten de uitlatingen dit weekeinde volstrekt onacceptabel en kwetsend te vinden. Verder liet hij weten dat de zaak wordt onderzocht en dat daarna wordt bekeken welke maatregelen genomen moeten worden. Gerrit Idema, vicevoorzitter van de centrale ondernemingsraad, betuigde spijt. Zo gaf hij onder meer aan dat zijn reactie voortkwam uit teleurstelling en emotie. “Als één van de grondleggers van het Groen Staal-plan van Tata voel ik me teleurgesteld over het feit dat ik niet bij machte ben om onder andere Extinction Rebellion en andere zeer kritische dan wel milieu-actiegroepen niet kan overtuigen dat we hetzelfde willen als waar jullie voor strijden. Namelijk een CO2-vrij Tata Steel en zo spoedig mogelijk kappen met kolen.”

Boodschap aan de overheid

Peter Jamin van Kappen met Kolen zegt dat de actie maandag eigenlijk een boodschap aan de overheid is. De actievoerders zijn er volgens hem niet op uit om Tata-medewerkers het leven zuur te maken. “Wij hopen van harte dat ze na eventuele sluiting van Tata in een schonere omgeving zullen wonen en schoner werk zullen vinden.”

Afbeelding: Hans Blomvliet
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen