26 september 2023

Chippen, chippen en nog eens chippen: gratis chipactie voor katten

IJmond – Dit weekend en aankomende week organiseert de Dierenbescherming een chipactie op zestien verschillende locaties door het hele land. Met deze chipactie draagt de Dierenbescherming op een handige manier bij aan de reeds aangekondigde chipplicht voor katten door Minister Adema. (LNV)

Uit gegevens van de Dierenbescherming, blijkt dat ruim 6500 verdwaalde huiskatten jaarlijks worden opgevangen. Hiervan kan helaas slechts een kleine 17% herenigd worden met hun baasje. Bij honden, waar een chipplicht al een aantal jaren geleden is ingevoerd, is dit percentage voor hereniging maar liefst 93%.

Gevonden kat

Als een kat gevonden is, wordt hij eerst meegenomen door de dierenambulance. Uiteindelijk komt hij terecht in het asiel en komt de kat op sites zoals mijndieriszoek.nl en amvedi.nl te staan, zodat de eigenaar zijn geliefde kat weer kan terugvinden, alleen dit kan veel langer duren als een kat niet gechipt is.

Op het moment dat er een gevonden kat het asiel binnenkomt heeft de eigenaar twee weken om zich te melden. Het asiel mag gedurende deze termijn geen medische niet-noodzakelijke handelingen uitvoeren.” Bij sommige katten wil je eigenlijk al wat sneller hulp bieden; maar dit mag niet omdat er eventueel een eigenaar aan verbonden kan zijn, terwijl dit soms wel kan baten in het welzijn van de kat,” verteld Marleen Welbergen, coördinator A, bij Kerbert Dierentehuis en Knaagdierencentrum in IJmuiden.

Chip

In iedere chip zit een uniek registratienummer die is gekoppeld aan je persoonlijke gegevens. ” De chip is zo klein is als een rijstkorrel en katten hebben er geen pijn of last van,” aldus Marleen Welbergen. Het is belangrijk om je kat te laten chippen, mocht ie’ verdwalen, dan is de kans op hereniging een stuk groter, én bovendien heb je je jouw veel kat sneller terug. Als de kat gechipt is kan de deze meteen uitgelezen worden en als de kat en kan de dierenambulance of het dierenasiel contact opnemen.

Run op chips

Een hele hoop katteneigenaren gaven zich afgelopen maand op voor de gratis chipactie bij de dierenbescherming. Je kunt wel spreken van een run op chips, én dat is goed nieuws; hoe meer katten met een chip, des te meer katten weer herenigd kunnen worden met hun baasje. Het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden kreeg zelfs zovéél aanmeldingen dat ze inmiddels helemaal zijn volgeboekt: “We hadden zelfs extra dagen ingepland, maar ook die zijn bezet. Ook alle tijdslots bij andere vestigingen van de Dierenbescherming zijn helemaal vol.” Marleen hoopt dat mensen die nog geen plekje hebben weten te bemachtigen alsnog hun kat laten chippen, want gedurende de hele maand april is het mogelijk om bij verschillende bedrijven je kat te laten chippen tegen een gereduceerd tarief.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen