1 december 2023

Bomenkompas moet woonwijk aangenamer maken voor hooikoortspatiënten

IJmond – Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij hooikoortspatiënten, zo stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Het ziekenhuis heeft een Bomenkompas ontwikkeld die onder anderen beleidsmakers kan gaan helpen om woonwijken veel meer ‘pollenbewust’ in te richten. Zo’n 20 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts, schrijft het LUMC. In een omgeving waar erg veel allergie-veroorzakende pollen in de lucht zijn kunnen ze erge luchtwegklachten krijgen. Voor mensen met hooikoorts is het belangrijk dat er niet te veel bomen bij elkaar worden geplaatst met pollen die een sterke allergische reactie kunnen veroorzaken, stelt het medisch centrum.

Klimaatomstandigheden

Hoeveel pollen een boom produceert heeft onder meer te maken met de klimaatomstandigheden. Zo zijn er bomen die in Zuid-Europa vervelende klachten kunnen geven bij hooikoortspatiënten, maar in Nederland nauwelijks. Gemeenten plaatsen in nieuwe woonwijken veel groen. “Dat is uiteraard een goede zaak”, verteld bioloog van het LUMC Letty de Weger. “Alleen ontbreekt er vaak kennis over welke bomen hooikoortsklachten kunnen opwekken.”

Bomenkompas

In het Bomenkompas valt er te zien welke bomen veel pollen verspreiden die voor een allergie kunnen zorgen. In Nederland zijn ditt bijvoorbeeld de berk, els en hazelaar. De berk is veel terug te vinden in wijken, zegt het medisch centrum, “omdat het een mooie en sterke boom is die goed tegen lage temperaturen kan”.

Het is niet De Wegers haar doel om een boom zoals de berk weg te krijgen uit Nederland, “alleen moeten we er wel voor op waken niet hele straten vol komen te staan met bijvoorbeeld elzen en hazelaars. Of dat een grote berk precies op een schoolplein wordt neergezet.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen