3 december 2023

Tata Steel spant kort geding aan tegen Omgevingsdienst

IJmond – Tata Steel stapt naar de rechter vanwege camera’s die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te kunnen houden op de staalfabriek.

Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet kan garanderen. Met deze camera’s houdt de OD NZKG toezicht op de rookwolken die afkomstig zijn van Tata Steel. Een opmerkelijke donkere rookwolk zou erop wijzen dat er schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Medewerking

Een woordvoerster meldt dat de staalfabriek wel medewerking verleent aan cameratoezicht zolang dit “voldoet aan wet-en regelgeving”. De omgevingsdienst heeft volgens Tata Steel echter de vragen over privacy niet voldoende beantwoord. “Medewerkers moeten hun werk goed en veilig kunnen blijven doen zonder zich zorgen te hoeven maken om het cameratoezicht”, aldus de woordvoerster.

Voldoende maatregelen

Volgens de omgevingsdienst zijn er voldoende maatregelen genomen om de privacy van bezoekers en medewerkers van Tata Steel te beschermen, onder andere door de camera’s op 450 meter afstand te plaatsen van de fabriek. Ook zijn de camera’s gericht op de lucht, de onderkant van het beeld is met een zwart blok afgeschermd, aldus OD NZKG.

De toezichthouder liet eerder al weten dat de inzet van de camera’s eerst juridisch is gecontroleerd. “Daaruit kwam naar voren dat het mogelijk is om camerabeelden in te zetten bij het uitvoeren van toezicht en handhaving.”

Het kort geding is gepland op 21 april. Verder heeft Tata Steel het cameratoezicht ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen