30 november 2023

Mannen en vrouwen verwerken trauma’s verschillend

IJmond – Trauma’s die zijn ontstaan in de kindertijd worden door mannen en vrouwen heel verschillend verwerkt, zo blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM.)

Vrouwen die in hun latere leven te maken krijgen met psychische problemen hebben vaker te maken gehad met emotioneel trauma en misbruik tijdens hun jeugd. Bij mannen zijn psychische problemen vaker het gevolg van fysieke en emotionele verwaarlozing.

Bevindingen

Onderzoekers presenteerden hun bevindingen afgelopen zondag tijdens het European Congress of Psychiatry in de Franse hoofdstad Parijs. Een team van internationale onderzoekers uit onder andere Nederland, Turkije, Italië, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bekeken de gegevens van 791 vrijwilligers met een verband tot trauma’s uit hun jeugdjaren. De vrijwilligers werden bijvoorbeeld ook getest op actuele psychische problemen, zoals fobieën, angsten of depressies. Hiermee konden de onderzoekers de trauma soort uit de kindertijd betrekken met de klachten die dezelfde personen als volwassenen lieten zien.

Ernstige gevolgen

Uiteindelijk bleek dat bij zowel mannen als vrouwen ernstige psychische gevolgen beleven van emotionele mishandeling in de kindertijd, maar dat deze betrekking bij vrouwen ongeveer twee keer zo sterk is als bij mannen. Verwaarlozing in de kindertijd, fysiek en emotioneel, konden de onderzoekers niettemin wel in verband brengen met latere psychische problemen bij mannen, maar niet bij vrouwen.

Genderspecifiek

Kindertrauma’s die een risicofactor vormen voor veel psychiatrische stoornissen zijn volgens de universiteit al wel langer bekend, maar niet met zulke genderspecifieke kenmerken. “Identificatie van genderspecifieke aspecten bij de impact van trauma op mentale problemen in het latere leven kan heel waardevol zijn voor het onderzoek naar mechanismen van veerkracht en kwetsbaarheid”, zegt Bart Rutten, mede-onderzoeker en hoogleraar psychiatrie aan de UM. “Op termijn gaat dat zeker van belang zijn voor een meer patiëntgerichte inzet van behandelingen.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen