3 december 2023

Verduurzamen woningen in Velsen-Noord

Velsen – De gemeente Velsen heeft van alle koopwoningen in Velsen-Noord met energielabel D, E, F of G een warmtescan gemaakt.

Met deze scan kunnen inwoners precies zien waar de warmtelekken zitten in hun huis. Op 25 maart geven experts de inwoners op basis van de warmtescan isolatieadvies om deze lekken aan te pakken. Gemeente Velsen roept inwoners op om naar de energiebus te komen voor advies, ook als ze geen energiescan hebben ontvangen.

Op 9 februari zijn de woningen in Velsen-Noord vanaf de straat gescand door het gespecialiseerde Heatpulse-team. Zij maakten een warmtescan van de buitenkant van de voorgevel. Dit hebben ze uitgewerkt tot een isolatie-adviesrapport. Inwoners van Velsen-Noord hebben dit rapport inmiddels allemaal in hun brievenbus ontvangen.

Advies van experts
Op zaterdag 25 maart van 10:00 tot 16:00 uur staat de energiebus van het Duurzaam Bouwloket samen met Heatpulse en Energiek Velsen op de hoek van het Stratingplantsoen/Wijkerstraatweg. Experts op het gebied van verduurzaming geven uitleg over het warmtescanrapport en adviseren over duurzame vervolgstappen. Bijvoorbeeld via een energiecoachgesprek met een energiecoach van Energiek Velsen, een collectieve inkoopactie (van bijvoorbeeld isolatiemateriaal) of informatie over subsidie en financiering. Ook inwoners die geen warmtescanrapport hebben ontvangen, zijn hier welkom voor advies.

In de showroom van de energiebus zit van alles wat kan helpen huizen te verduurzamen: van radiatorfolie en ledlampen tot verschillende soorten isolatiematerialen, warmtepompen, infraroodpanelen, warmteterugwinning en zonnepanelen.

Waarom doet de gemeente dit?
De energieprijzen zijn op dit moment erg hoog. De gemeente wil inwoners helpen met het verlagen van de energierekening door het geven van inzicht in mogelijke isolatiemaatregelen.

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Door beter te isoleren en warmteverlies tegen te gaan, besparen inwoners geld én dragen ze bij aan een beter milieu. Een warmtescan laat duidelijk zien waar de warmtelekken van een woning zitten en wat het oplevert als inwoners hun woning beter isoleren.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen