3 december 2023

Over 6 weken moet cruisschip Silja vertrekken

Velsen – Het cruiseschip aan de kade van Velsen waarop sinds september vorig jaar zo’n duizend asielzoekers worden opgevangen, blijft na de geplande sluitingsdatum van 23 april nog maximaal zes weken in gebruik.

Na 6 weken mogen nog slechts 220 mensen op een kleinere locatie, opgevangen worden, is de uitkomst van twee avonden vergaderen door de gemeenteraad van Velsen.

De personen die mogen blijven hebben de afgelopen tijd binding met de regio Velsen opgebouwd, zoals gezinnen met schoolgaande kinderen en mensen die een opleiding volgen. Het gemeentebestuur maakt aankomende dinsdag het besluit officieel bekend, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Uitstroom

De afgelopen maanden is door uitstroom het aantal mensen teruggelopen tot naar schatting 900, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “Waar de bijna 700 mensen die uit Velsen moeten vertrekken naar toe gaan, is nog niet bekend. Achter de schermen wordt door het COA hard gewerkt om een nieuwe opvangplek voor hen.”

Heldere uitkomst

Het besluit van Velsen komt na advies dat zij hebben gevraagd aan inwoners uit Velsen-Noord. Uit een vragenlijst bleek dat 59 procent van de ondervraagden een negatieve kijk heeft tegenover het langer blijven van het opvangschip. Volgens et college van burgemeester en wethouders was dit “een heldere uitkomst”.

Het gemeentelijke bestuur van Velsen liet eerder al weten in de toekomst een klein zeecruiseschip of een riviercruiseboot te willen gaan gebruiken als opvanglocatie voor de vluchtelingen die in Velsen blijven. Een geschikte locatie hiervoor is nog niet gevonden.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen