24 februari 2024

De Vereniging Kennemer IJsbaan viert dit jaar haar 90-jarig jubileum

Castricum – De Vereniging Kennemer IJsbaan viert dit jaar haar 90-jarig jubileum. Sinds 1933 hebben duizenden ijsliefhebbers uit Castricum en omgeving hun slagen gemaakt op de natuurijsbaan langs de Zeeweg. 

Van kinderen tot ouderen, van wedstrijdschaatsers tot schoonrijders en ook in latere jaren ijshockeyers. De natuurijsbaan trekt altijd een bijzonder mooie mix van ijsliefhebbers. Ook tijdens de afgelopen jaren waarin de natuurijsbaan toch enkele dagen open is geweest hebben vele belangstellenden weer kunnen schaatsen. 

Blije pretogen

Zodra de ijsbaan open kan, zijn er altijd blije mensen die met pretogen (weer) het ijs op gaan en voorzichtige hun slagen maken. Kinderen krabbelen achter een schaatsrekje of aan de hand van de ouder(s). Ouderen schaatsen en kijken met genoegen. Nederland ontdooit als het vriest! De natuurijsbaan aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat is afgelopen deccenia ook een uniek stukje natuur geworden binnen de gemeente. 

Je vindt hier de zeldzame gevlekte witsnuitlibel. Maar het is ook de broedplaats voor vele padden die in het vroege voorjaar uit het bos naar de ijsbaan komen om voor nageslacht te zorgen. Sinds twee jaar is er een echte ijsvogelwand en de ijsbaan is nu een aaneengesloten stuk natuur met de tuin van PWN-bezoekerscentrum ‘De Hoep’.

Viering

Het 90-jarig jubileum wordt gevierd op zondagmiddag 2 april. Alle ijsliefhebbers uit de gemeente Castricum zijn uitgenodigd om langs te komen en de foto expositie te bekijken. Het officiële gedeelte begint om 14:00 uur. Aansluitend is tot ongeveer 17:00 uur de reünie van leden, oud-leden, vrienden, dorpsgenoten en schaatsliefhebbers. 

Dit artikel is een samenwerking met omroep Castricum: www.omroepcastricum.nl/nieuws/artikel/vereniging-kennemer-ijsbaan-90-jaar

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen