3 december 2023

Licht dat overrompelt en betovert

Wijk aan Zee – Wat is het Gezicht op Delft zonder licht? De bloemenzeeën van Marc Manders? De koeien van Roelofs zonder het zonlicht op hun rug? Licht is alles. Ook bij kunstenaar Marjoke Staal die komende maand bij KEK exposeert.

Je moet wel van goeden huize komen, wil je iets nieuws aan al die illustere voorgangers toevoegen. Maar Marjoke Staal flikt ‘t! Deze schilder en tekenaar uit Wijk aan Zee maakt aquarellen en ruimtelijk werk waarbij het licht zijn werk laat doen. Indirect als schittering op het water of omfloerst licht door bomen of zeewieren.

Marjoke Staal

Van 22 maart tot en met 30 april exposeert Marjoke in de bovenzaal van het Kennemer
Theater. Marjoke Staal, geboren en getogen in de Zaanstreek, volgde in de jaren zeventig de lerarenopleiding tekenen in Amsterdam. Na een periode les te hebben gegeven, keerde ze terug naar de kunsten en volgde de Rijksacademie, ook in Amsterdam. Als kunstenaar
werkte zij jaren geleden in een pakhuis in Wormer dat het nagenoeg zonder daglicht moest
stellen. Maar zoals wel vaker kan tekortkoming verrassend werk opleveren. Het schaarse
licht leidde bij haar in ieder geval tot winst in plaats van gemis.

Staal maakte met houtskool eigenzinnige tekeningen en schilderijen, in voornamelijk grijze, bruine en zwarte tinten. Maar ook koos ze een zeecontainer om de wanden met houtskool te bewerken en de vloer vol te laten lopen met zeewater. Alles voor een hallucinerende ervaring. De daaropvolgende jaren ontwikkelde ze installaties in de open ruimte. Of ze nu beelden maakte van takken en cement of bloemen en planten schilderde met waterverf: haar gehechtheid aan sobere, ingetogen kleuren bleef standvastig.

Wijk aan Zee
In 2018 verruilde Marjoke de Zaanstreek voor Wijk aan Zee. Vanaf het moment dat ze hier
neerstreek, veranderde haar werk. Niet rigoureus, maar geleidelijk. Alsof dat bijzondere licht aan zee en in het duin langzaam in haar schilderijen en tekeningen drong. Recent werk toont rozige en blauwgroene zeewieren en zilveren vlokjes op de zeespiegel. Dromerig, wazig en toch helder. En net als een nevelige sterrennacht of mistige onderwaterwereld laten haar werken je een beetje duizelen.


Tentoonstelling ‘Licht’, bij KEK, van 22 maart tot en met 30 april. De feestelijke opening is opzaterdag 25 maart om 16.00 uur. Voor openingstijden zie: www.kekbeverwijk.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen