1 december 2023

Internationale vrouwendag met als thema onbeperkt leefbaar

IJmond – Het is vandaag 8 maart en op deze dag is het internationale vrouwendag! Elk jaar staat 8 maart in het teken van de solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

Wist je dat de allereerste vrouwendag gevierd werd in 1911? In onder andere Oostenrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland werd deze dag gevierd. Nederland deed toen helaas nog niet mee omdat de vrouwenorganisaties toen der tijd nog te klein waren in ons land. Op 12 mei 1912 was het eindelijk zover, georganiseerd door sociaal democratische vrouwenclubs werd de allereerste vrouwendag gehouden.

Jaren 60

Sinds de tweede feministische golf in de jaren 60 wordt internationale vrouwendag volop gevierd. In de jaren 40 en 50 was er vrij weinig aandacht voor maar dit veranderde dus in de jaren 60. De Verenigde Naties erkende de dag dan ook officieel in 1978.

Gelijke behandeling

Tegenwoordig worden er op internationale vrouwendag allerlei activiteiten georganiseerd door het hele land, dit om onder meer aandacht te vragen voor onderwerpen zoals seksueel geweld, gelijke behandeling en economische gelijkheid. Dit jaar is het thema van internationale vrouwendag: onbeperkt leefbaar en wat vrouwen kunnen doen om hun leven onbeperkt leefbaar te maken.

Free a Girl

Diverse bedrijven zamelen vanwege Internationale Vrouwendag vandaag geld in voor de stichting Free a Girl. Bierbrouwerij Gebrouwen door Vrouwen doneert woensdag de gehele opbrengst van de webshop aan de Nederlandse organisatie, die zich inzet voor duizenden meisjes die wereldwijd seksueel worden uitgebuit en misbruikt.

Bloemenbezorger Topbloemen verkoopt gedurende de hele maand maart een speciaal Free a Girl-boeket, waarvan 2,50 euro per bos naar de stichting gaat. Verder roept Free a Girl mensen op zelf acties te beginnen voor Internationale Vrouwendag om geld in te gaan zamelen. “Door onze gezamenlijke inspanningen kunnen we directe hulp bieden aan meisjes die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting en hen helpen bij hun herstel”, laat de organisatie weten.

Politiek

Ook doet vandaag de politiek een oproep om meer te doen tegen vrouwenmoord. Tweede Kamerleden van D66, GroenLinks en ChristenUnie steunen een oproep aan het kabinet om het aantal vrouwenmoorden naar beneden te brengen. De politici zijn het eens met de oproep van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis en het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang om meer te doen om het zogenoemde femicide te voorkomen door onder andere beter te reageren op kenmerken dat het mis dreigt te gaan.

Bekijk de site www.internationale-vrouwendag.nl voor meer informatie en voor een overzicht van alle acties voor Internationale Vrouwendag.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen