24 februari 2024

Bewerkt voedsel vervangen voor onbewerkt verkleint kans op krijgen kanker flink

IJmond – Wie bewerkte voeding zoals chips, ijs koek en snoep, vervangt voor minder bewerkte opties, zoals groente en fruit, heeft een stuk lagere kans op het krijgen van kanker. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie gister bekend na aanleiding van een gefinancierd onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Amsterdam.

Het is geen geheim dat ongezond eten een boosdoener is in het vergroten van de kans op het krijgen hart- en vaatziekte en ook kanker. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de kans op het krijgen van kanker kleiner wordt wanneer we voeding die sterk bewerkt is uit ons eet patroon schrappen en het vervangen voor minimaal bewerkt voedsel.

De bevindingen

Door 10% van de bewerkte voedingsmiddelen te vervangen met voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn wordt de kans kleiner op het krijgen van kanker in het algemeen, hoofd-halskanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker, en borstkanker (menopauze.)

Ultrabewerkt

Maar wat is nu bewerkte voeding en ultra bewerkte voeding? Ultrabewerkte voeding wordt ook wel ultra-processed foods genoemd. Het zijn producten waaraan heel veel bewerkt is. Elke portie hiervan bevat meer suiker, verzadigden vetten, calorieën, vezels, vitamine dan in vergelijking tot producten die minder bewerkt zijn. Voorbeelden van bewerkt voedsel zijn zoete (zuivel) dranken, ijs, koekjes, snoep, chocolade, gebak en ga zo maar door; de lijst is eindeloos.

Btw op groente en fruit

Uit het onderzoek komt dus sterk naar voren dat gezonde voeding erg belangrijk is, maar door de huidige inflatie en de btw op groente en fruit is het vaak voordeliger om bewerkt voedsel te kopen.  Het helpt ook niet mee dat in de supermarkt vooral de ongezonde bewerkte opties in de aanbieding zijn. Zo zijn jongeren sneller geneigd om iets ongezonds te kopen. Zo ook bij student Melle (achternaam bekend bij red) “ Soms is een pizza of patat wel lekker, maar als er een betaalbaardere en gezondere optie zou zijn dan zou ik dat wel eerder kopen.’’

Schijf van Vijf

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat de hoeveelheid van bewerking van voedsel zich niet helemaal 1 op 1 laat vertalen naar ongezond of gezond. Zo is onder andere volkorenbrood erg bewerkt, maar wel heel gezond. Eten volgens de Schijf van Vijf is volgens het kankerfonds de beste manier om gezond te eten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen