24 februari 2024

0900-1701: het nieuw landelijke noodnummer voor acute psychische hulp

IJmond – De stichting acute psychische noodhulp heeft een nieuw landelijk noodnummer en platform gelanceerd: 0900-1701 en 09001701.nl voor acute psychische hulp.

0900-1701 is ontstaan vanwege de toren hoge wachtlijsten momenteel bij vrijwel alle GGZ-instellingen. Het is van groot belang om mensen met psychische klachten te helpen, gezien de wachtlijsten. De wachtlijsten zijn mede zo hoog vanwege personeelsgebrek in de zorg en oplopende wachtlijsten bij GGZ-instellingen.

Dag en nacht

Zeven dagen per week, dag en nacht is 0900-1701 te bereiken. ”Bellers krijgen direct een psycholoog of psychiater aan de lijn. Je mag echt voor alle psychische klachten bellen. Je hebt misschien een paniekaanval en je hebt wat tips nodig om hier uit te komen, of je lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, je hebt depressieve klachten, een burn-out of bent bijvoorbeeld slachtoffer van misbruik; echt iedereen kan terecht bij 0900-1701”, vertelt Mariska Bruinenberg, psycholoog van beroep en ontwikkelaar bij 0900-1701.

Tips en handvaten

Wanneer je 0900-1701 belt kun je naast het luchten van je hart ook tips en handvaten krijgen van een hulpverlener. ”Als het nodig is kunnen we ook binnen ons eigen netwerk op zoek gaan naar iemand waar je terecht kan. Onze hulp is heel breed.” Het is ook mogelijk om anoniem hulp te krijgen bij 0900-1701.

De hulp Hbo-studenten die onderzoek hebben gedaan naar drugsgebruik onder jongeren wordt ook ingezet. ”De gevolgen die drugs hebben daar zijn heel veel jongeren zich niet van bewust. Ze weten wel dat het slecht is, maar wat het echt concreet met je doet weten ze vaak niet”, aldus Mariska.

Website

Op de website 09001701.nl kan je terecht voor praktische informatie en tips. Ook is het mogelijk om online webinairs te volgen en zijn er praatgroepen met lotgenoten waaraan je deel kan nemen. Op de website kun je ook zelfhulpprogramma’s aan schaffen die ontwikkeld zijn door psychologen en psychiaters, allemaal om je alvast een steuntje in de rug te geven.

Mariska vertelt dat in deze programma’s allemaal technieken zitten die je ook in de spreekkamer gaat gebruiken. ”Het is eigenlijk al een stukje therapie waar je thuis mee kunt starten; het is echt perfect als je de wachtlijst moet overbruggen. Inmiddels is het heel normaal dat je een halfjaar tot een jaar op de wachtlijst kunt staan voordat je in aanmerking komt voor hulp bij een GGZ-instellingen.

Toekomst

In de toekomst zijn er diverse ideeën om de website verder uit te breiden. Er wordt onder andere gedacht aan een forum, podcasts en videofilmpjes. Neem vooral een kijkje op de website www.0900170.nl voor meer informatie en hulp als je hier behoefte aan hebt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen