12 april 2024

Meer inzicht in CO2-uitstoot met reisvergelijker NS

IJmond – Ga je op pad met het openbaar vervoer, de auto of fiets? De Reisvergelijker van de Nederlandse Spoorwegen (NS) moet die keuze makkelijker gaan maken.

Reizigers kunnen met dit hulpmiddel voor elke reis per vervoersmiddel berekenen hoeveel CO2-uitstoot, reistijd en geld hun reis gaat kosten en op basis daarvan een keuze maken. Ook zullen parkeerkosten en verwachte files in beeld worden gebracht.

Meer inzicht

“We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs. Afhankelijk van jouw reis is eventjes de auto pakken de ene keer goedkoper en de andere keer weer de trein. Voor een retourtje Utrecht centrum naar Eindhoven centrum zie je b dat de trein 4,50 euro goedkoper en sneller is en veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan de auto”, zegt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS. “Maar kijk je naar een retour van Utrecht centrum naar Lisse, dan zie je dat de CO2-uitstoot voor de trein het laagste is, maar dat de auto 4 euro goedkoper en iets sneller is.”

Veel CO2 winst

De Reisvergelijker gebruikt informatie van onder meer de NS, Nibud en Milieu Centraal dat de CO2-uitstootcijfers heeft verzameld. “Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto”, benadrukt Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal. ” De Reisvergelijker maakt klimaatwinst een stuk inzichtelijker. Het is een mooie tool om de bewustwording over de klimaatimpact van een reis bij reizigers te vergroten.”

Het Nibud heeft de kosten voor het autogebruik verzameld. Gabriella Bettonville, strategisch adviseur bij het Nibud: “Niemand wil te veel betalen voor een aankoop en vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is. Het is goed dat er nu ook voor reizen een tool is waarmee mensen een beter beeld kunnen krijgen van de prijs van de rit, zodat ze deze kosten mee kunnen laten wegen bij de keuze welk vervoersmiddel voor hen het meest geschikt is.”

De Reisvergelijker is terug te vinden op de website van de NS.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen