1 december 2023

Stakingen openbaar vervoer

IJmond – Door een staking in het openbaar vervoer reden regionale vervoerders donderdag erg wisselend.

Kleinere vervoerders zoals Qbuzz, Transdev, Hermes en Connexxion zeggen dat het aantal bussen afhangt van de stakingsbereidheid onder medewerkers en dat dit pas van te voren kan worden aangegeven of de bus rijdt of niet. De bedrijven adviseren de reizigers om kort voor hun vertrek de reisplanner te checken.

Volgende week maandag, woensdag en vrijdag zal er ook gestaakt worden. De staking heeft betrekking op de cao in het streekvervoer die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.

Afbeelding: Hans Blomvliet
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen