1 december 2023

Day 3: elke derde dag van de maand je borsten controleren

IJmond – Elke 3e van de maand moet de dag worden voor vrouwen om hun borsten te controleren op tekenen van borstkanker, als het aan de Borstkankervereniging Nederland en geneesmiddelenbedrijf MSD ligt.

Het getal 3 heeft wat weg van een gekanteld paar borsten en is dus een mooi geheugensteuntje, zo vinden de initiatiefnemers. Van alle vrouwen in Nederland krijgt een op de zeven vrouwen te maken met de ziekte borstkanker, is te lezen uitgegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Regelmatig

Regelmatig je borsten controleren is heel belangrijk omdat het de kans vergroot om er vroegtijdig bij te zijn wanneer borstkanker zich heeft ontwikkeld. Bij borstkanker kan er sprake zijn van een verharding of knobbeltje in de borst die voelbaar zijn. Maar ook kan er juist een kuiltje in de borst zitten, is de tepel mogelijk ingetrokken of is de borst van vorm of grootte veranderd. Deze en andere symptomen zijn waar te nemen met zelfonderzoek, door te kijken en te voelen.

Day 3

‘Day 3’ is de naam van de campagne waarmee de Borstkankervereniging en MSD meer vrouwen willen aanzetten tot het doen van zelfonderzoek. Online is het mogelijk om een agendaherinnering te downloaden, die de gebruiker elke 3e van de maand laat weten dat het tijd is voor het onderzoek. De campagne zal worden gelanceerd in samenwerking met Flair, Libelle en Ouders van Nu. Ook zullen de verschillende ambassadeurs, onder andere Bettina Holwerda, Chimène van Oosterhout en Liesbeth Rasker, hun volgers op Day 3 gaan wijzen, elke derde dag van de maand via verschillende sociale media kanalen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen