20 april 2024

34 AED’s erbij op initiatief Nouri Foundation

IJmond – Nederland krijgt er 34 Automatische Externe Defibrillators (AED’s) bij, apparaten die het hartritme kunnen helpen herstellen bij een hartstilstand.

Op initiatief van de Nouri Foundation, in samenwerking met de Hartstichting zullen de AED’s geplaatst worden. Het aantal AED’s verwijst naar het rugnummer van de veelbelovende jonge Ajaxspeler Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand en als gevolg hiervan blijvende hersenschade opliep.

De Nouri Foundation

De Nouri Foundation, door de familie van Nouri opgericht, wil de apparaten ophangen “op bijvoorbeeld sportpleinen in wijken die een positieve aanmoediging kunnen gebruiken”. De Hartstichting helpt daarbij, door te bepalen welke locaties er in aanmerking komen om zo de AED’s gebalanceerd over het land te verspreiden.

Nouri-AED

“Het moet een Nouri-AED worden, opgedragen aan de wijk en waar iedereen bij betrokken is’’, zegt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri. “Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Nouri creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen AED’s, want een AED kan levensreddend werken. Kijk maar naar Christian Eriksen.” Eriksen is een Deense voetballer die tijdens een wedstrijd op het EK 2020 een hartstilstand kreeg en gereanimeerd moest worden op het veld.

Meer in actie komen

De Nouri Foundation en Hartstichting willen verder wijken helpen om meer in actie te komen bij een hartstilstand. “Buurtcoaches, burgers en betaald voetbal organisaties (BVO’s) krijgen hierin een belangrijke rol. Buurtcoaches worden door de Hartstichting zelf getraind om te kunnen reanimeren. Zij kunnen deze kennis die zij hebben opgedaan vervolgens verder brengen in de wijk. Want nu is niet altijd bekend wat je moet doen bij een hartstilstand”, aldus de stichting.

Afbeelding: Hartstichting
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen