12 april 2024

VVN pleit voor verlaging van de snelheid

IJmond – Veilig Verkeer Nederland ( VVN) pleit voor een verlaging van de snelheid van 80 naar 60. Om verkeersongevallen te voorkomen zou de snelheid op wegen waar nu 80 mag worden gereden naar 60 kilometer per uur moeten. 

Op bepaalde provinciale wegen gebeuren volgens de organisatie wel heel veel ongelukken. Van alle dodelijke verkeersongevallen gebeurt jaarlijks 41 procent op 60- en 80-kilometerwegen waarvoor provincies als wegbeheerder verantwoordelijk zijn, laat de VVN weten, die verwijst naar cijfers van de politie.

De snelheid speelt vaak een rol bij ongevallen, zo stelt VVN “en dat geldt zeker ook voor deze wegen. 60- en 80-kilometerwegen zijn in het algemeen niet heel veilig en aannemelijk ingericht. Samen met de overheid is er gekozen voor een risico-gestuurde aanpak en dan past het niet dat er op een weg met bomen op 60 cm afstand, 80 km gereden mag worden”.

VVN zou graag zien dat er meer gehandhaafd gaat worden op snelheid op deze wegen. “Trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen en hogere boetes voor overmatige overtreders die kunnen zorgen voor betere handhaving, lijken vooral te zijn voorbehouden aan het hoofdwegennet. Dit terwijl ze mogelijk ook kansen bieden voor 60- en 80-kilometerwegen. Ook het inzetten van BOA’s zou overwegen kunnen worden om een grotere pakkans te creëren.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen