12 april 2024

Veel mensen voelen zich onveilig in natuurwater

IJmond – Zwemmen in de zee, rivier of een andere openbare plek in de natuur is voor meer dan de helft van de mensen gevaarlijker dan een zwembad.

Uit een onderzoek van het Mulier instituut over zwemmen blijkt dat 58 procent van de 1517 ondervraagden zich onveiliger voelt in het buitenwater dan in een zwembad. De ondervraagden zijn zich volgens het onderzoek bewust van de gevaren van een buitenzwemplek.

Drie op de vier respondenten blijven daarom tussen de boeien of drijflijn of in het aangegeven zwemgebied. Bijna 60 procent vraagt familieleden of vrienden om een oogje in het zeil te houden wanneer ze een duik in het water nemen.

Ruim 90 procent van de ondervraagden zegt veiligheidsmaatregelen zoals waarschuwingsborden of een EHBO-post gezien te hebben. Dat is meer dan dat in 2018 het geval was, toen voor het laatst een onderzoek werd gehouden over het onderwerp; zo’n 40 procent wist niet dat er bijvoorbeeld een EHBO-post aanwezig was op het strand.

De vragen over buitenzwemmen maken deel uit van het Nationaal Sportonderzoek.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen