12 april 2024

Maak kennis met de vrouwen die de geschiedenis hebben veranderd!

Beverwijk – Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ben je tussen de 6 en ongeveer 12 oud? Kom die dag tussen 15.00 en 16.30 uur naar de 100-Talenten Jeugdbibliotheek aan het Kerkplein in Beverwijk. Je ontmoet daar dan beroemde internationale vrouwen.

‘Kom op bezoek’ bij Aletta Jacobs, Annie M.G. Schmidt, Mary Shelley of Beatrix Potter en hoor hun verhaal of doe, net zoals Madame Curie, wetenschappelijke proefjes in het TalentenLab.
Aletta Jacobs
In haar tijd mochten vrouwen nog geen arts worden of stemmen. Aletta ging studeren en werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Zij kwam op voor de rechten van de vrouw en dankzij haar mogen vrouwen in Nederland stemmen. 
Annie M.G. Schmidt
Was schrijfster van kinderboeken, gedichten, liedjes en voorstellingen. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Ja Zuster, Nee Zuster en vele andere zijn door haar geschreven. Wie is er nu niet groot geworden met haar verhalen?
Mary Shelley
Zij schreef in 1818 Frankenstein, een zeer spannend boek. Je kunt dit zien als het eerste science fiction boek ooit! Ze vertelt je graag over hoe zij op het idee kwam om dit boek te schrijven. Misschien kun jij ook een spannend verhaal schrijven!
Beatrix Potter
Wereldwijd zijn de verhalen van Beatrix Potter in meer dan 35 talen vertaald. Naast het schrijven en illustreren van boeken, zoals Pieter Konijn, was deed Beatrix Potter ook onderzoek naar paddenstoelen en was ze natuurbeschermster en schapenfokster. Dankzij haar is veel Engelse natuur behouden gebleven.
Madame Curie
Het TalentenLab staat die dag in het teken van Madame Curie. Zij had talent voor natuur- en scheikunde. Samen met Mad Science kun je leuke wetenschappelijke proefjes doen. Wist je trouwens dat Madame Curie de eerste vrouw was die een Nobelprijs heeft gewonnen? Zonder deze vrouwen zag de wereld er een stuk anders uit.
Stempels of stickers verzamelen
Bij elk bezoek kun je een stempel of sticker scoren. Verzamel ze allemaal. Als je bij iedereen op visite bent geweest, krijg je iets leuks mee.
Verhalendames
Tot slot kun je Verhalendames tegenkomen. Zij maken gedichten op maat en schrijven ter plaatse een gedicht. Je hoeft je niet aan te melden en de toegang is gratis.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen