3 december 2023

We mogen weer naar de stembus!

IJmond – Nog iets minder dan een maand en dan mogen we weer naar de stembus; dit keer de verkiezingen voor de provinciale staten. Bij deze verkiezingen worden leden gekozen voor de provinciale staten in onze twaalf provincies.

Iedereen in Nederland mag vanaf de leeftijd van 18 jaar naar de stembus, mits je de Nederlandse nationaliteit hebt en je woonachtig bent in de plaats waar de verkiezing plaatsvindt.

Algemeen kiesrecht

Het is erg belangrijk om te gaan stemmen want er is niet voor niets zo hard gevochten voor algemeen kiesrecht vroeger! Wist je dat het algemeen kiesrecht voor mannen en passief kiesrecht voor vrouwen pas in 1917 werd ingevoerd? Pas in 1919 werd dit passieve kiesrecht voor vrouwen veranderd naar actief kiesrecht. Voor 1917 was er nog censuskiesrecht; alleen mannen boven de 23 jaar die een bepaald bedrag aan belasting betaalden mochten naar het stembureau; vrouwen vielen helemaal buiten de boot ze mochten niet naar de stembus.

Jongeren

Vooral jongeren gaan vaak nog te weinig naar de stembus. Iets wat erg jammer is want juist zij zijn onze toekomst. Ze kunnen zorgen voor een nieuwe verfrissende blik in de politiek. Om meer jongeren naar de stembureaus te krijgen worden onder meer pop-up stemlocaties geplaats bij scholen. Ook worden er op veel scholen aandacht besteed aan de verkiezing, bijvoorbeeld tijdens de burgerschap lessen.

Wist je dat je ook iemand anders kan machtigen mocht je niet in te gelegenheid zijn om zelf naar de stembus te gaan? Dit noem je ook wel stemmen bij volmacht. Bezoek de site van jouw gemeente voor de precieze stemlocaties.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen