12 april 2024

Wereld Kinderkankerdag

IJmond – In de afgelopen decennia is de overlevingskans voor kinderen die lijden een vorm van kanker flink gestegen, meld het Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL.)

Het is vandaag Wereld Kinderkankerdag. Op deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij kinderen met een vorm van kanker. Het IKNL heeft vanwege deze dag cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat kinderen met kanker een steeds betere overlevingskans hebben. Van alle kinderen die te maken krijgt met deze ziekte is 83% procent na vijf jaar nog in leven. Deze ontwikkelingen zijn te wijden aan de verbetering van behandeling, het sneller en beter kunnen stellen van diagnoses, nieuwe behandelingen en het aanpassen van de behandeling op bijvoorbeeld het soort tumor.

Diagnoses

556 kinderen in Nederland onder de leeftijd van 18 jaar kregen in 2021 de diagnose kanker. De meest voorkomende diagnoses waren leukemie met 159 diagnoses, hierna hersentumoren met 123 diagnoses en lymfomen 89 keer. Jongens kregen in 2021 iets vaker de diagnose kanker namelijk 297 keer. Meisje kregen de diagnose 259 keer, zo blijkt uit grafieken van het IKNL.

Overlevingskans

Kans op overleving is het grootste bij een hodgkin lymfoom; een vorm van kanker in het lymfestelsel; ook wel bekend als lymfeklierkanker, een retinoblastoom; dat is een kwaadaardige tumor in het netvlies van het oog en kiemceltumoren; als gevolg van deze kanker is de normale celdeling verstoord waardoor er kwaadaardige tumoren kunnen worden vormen in het geslachtsorgaan.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen