12 april 2024

Boosheid om niet vergroten toegang hiv-preventiepil

De beslissing van zorgminister Ernst Kuipers om de pilot met de hiv-preventiepil PrEP niet verder uit te breiden heeft gezorgd tot een hoop boosheid bij Soa Aids Nederland.

Op dit moment krijgen via een proef 8500 mensen een PrEP-pil. Zo’n pil moet voorkomen dat je HIV kunt oplopen. Het is de bedoeling dat het project tot 2024 doorgaat. Rond de zomer zal Kuipers een beslissing nemen of er een vervolg komt op de proef. ‘Onbegrijpelijk dat iets wat als veilig en effectief bestempeld is en zorgt voor een besparing op zorgkosten niet voldoende wordt ingezet,” aldus de directeur Mark Vermeulen van het Soa Aidsfonds.

Kuipers liet weten dat ”de seinen voorzichtig op groen staan,” afwachten is het dus nog even voor de 3000 patiënten die op de wachtlijst staan. Voor deze mensen is er ‘een alternatief’; de huisarts zou PrEP kunnen voorschrijven maar vaak willen zij dit niet doen. Hier schieten de patiënten helaas vrij weinig mee op.

In zijn brief erkent Kuipers dat er mensen zijn die nu op de wachtlijst staan en intussen hiv oplopen, aldus het fonds. “PrEP is één van de onmisbare middelen om verspreiding van het hiv-virus definitief te stoppen, meer mensen toegang geven tot PrEP brengt het einde van de hiv-epidemie dichterbij. Gezien de steeds hogere zorgkosten is dat niet onbelangrijk”, zegt Vermeulen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen