12 april 2024

‘Ik moet er zelf vrolijk van worden’

Beverwijk – Jan van Kampen maakt kinetische kunst: kunst met hypnotiserende objecten die draaien, kraken, trillen en rollen.

De jonge Beverwijker Jan van Kampen bouwde voor zijn tentoonstelling bij KEK
glanzende ‘proppen’ die uitdijen en weer krimpen, touchscreens waarop door wind
voortgedreven balletjes digitale tekeningen maken, maar ook golvende stoffen waarop
beelden worden geprojecteerd. Al het werk dat van Kampen maakt is over nagedacht, slim uitgevoerd en prikkelt vooral de nieuwsgierigheid. Van 14 februari tot 20 maart te zien bij KEK in Beverwijk.

Absurde bureaucratische regels

Jan was pas twaalfjaar oud toen hij al zelfstandig een rookmachine in elkaar kon zetten. Als puber bouwde hij voor allerlei opdrachtgevers tal van websites, apps en lesprogramma’s. Daarnaast programmeerde hij voor kunstprojecten op festivals. Van Young Art tot Amsterdam Dance Event en Mystic Garden Festival. Leden van het team #Kunsdt bedachten de knop ‘Afblijven’, de knuffelboom en GIFs die tot vrolijke uitgelaten festivalgangers leiden. Tot groot genoegen van hun omdat zij pas tevreden zijn als mensen zich zonder schroom aan de installaties overgeven. Jan heeft daar een fijne neus voor en hanteert een duidelijke norm: hij wil zelf ook vrolijk worden van de hersenspinsels die hij bedenkt. Kunst neemt hij in ieder geval niet al te serieus. Want hij mag graag ontregelen en onnodige dikdoenerij bespotten. Absurde bureaucratische regels en andere dommigheden neemt Jan graag op de hak. Maar vergis je niet.. Zijn werk is vrolijk maar het is nooit makkelijk of oppervlakkig. Neem een kijkje bij de de negen panelen die hij op deze expositie tentoonstelt en neem ze in je op. Daarachter schuilt een hele wereld!

Vertalen

Veel van zijn installaties zijn een weerspiegeling van Jan’s mentale gesteldheid en innerlijke drijfveer. Persoonlijke herinneringen bijvoorbeeld die hij heeft bewerkt en heeft omgezet naar digitale, abstracte bewegende beelden, als het ware ‘vertaalt’. Je kunt hiernaar kijken zonder dat je dat weet, want het staat op zichzelf. Maar voor wie de achtergrond kent, wordt het meer en rijker. Hoe of wat precies wordt nooit in eens of helemaal duidelijk, want Jan geeft liever niet alles meteen prijs. Goed opletten en kijken dus, dat is het idee. Net als bij vergelijkbare kinetische kunstenaars als Theo Jansen en Jean Tinguely.

Wunderkammer

Jans atelier bij Studio O oogt als een ‘Wunderkammer’ waarin kabels, telefoons, computers,
buizen, lampen, contactdozen, stekkers, latten en planken hoog zijn opgestapeld en netjes
opgeborgen. Voor zijn projecten gebruikt hij namelijk afgeschreven materiaal dat hij in de loop van de tijd heeft verzameld en waarnaar hij altijd op zoek is. Deze kamer vol met schatten is privé, de tentoonstelling is wel voor iedereen toegankelijk.

Van 14 februari tot 20 maart, in de bovenzaal bij het Kennemer Theater. De feestelijke opening is op zaterdag 18 februari. En kom vooral ook de eerste week kijken hoe Jan van Kampen ‘live’ zijn projecten uittest en verfijnt. www.kekbeverwijk.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen