30 november 2023

Wilgen knotten langs de Liniedijk

Heemskerk – Vrijdag 17 februari en zaterdag 18 februari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen met Landschap Noord-Holland wederom werkdagen wilgen knotten in Heemskerk.

Vlakbij Fort Veldhuis ligt de wilgenstrook, langs de liniedijk aan de Communicatieweg in Heemskerk. Door vrijwilligers van het IVN zijn al ruim 200 wilgen van de 300 wilgen geknot. De laatste 100 wilgen komen op deze werkdagen aan de beurt. Het knotten van de wilgen is nodig om de landschappelijke – en natuurwaarde van deze prachtige locatie verder te vergroten. Op deze werkdagen gaat het IVN aan de slag met een groep natuurliefhebbers die het heerlijk vinden om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur!

Op deze locatie hebben de wilgen een cultuurhistorische waarde. In het verleden hadden de wilgen bij forten en liniedijken namelijk meerdere functies: allereerst dienden de stroken knotwilgen als vorm van camouflage. Daarnaast werd het hout dat vrijkwam door het onderhoud gebruikt door de genietroepen als stookhout. Hierbij moest men niet te groot te werk gaan, omdat dat stoken dan ten koste zou kunnen gaan van de camouflage.

Momenteel dienen de knotwilgen voornamelijk als decoratie van het landschap. Maar ook op een andere manier dragen ze hun steentje bij aan de natuur, namelijk dankzij de eigenschap van wilgenhout dat ’t heel gemakkelijk rot. Door dit houtrot kunnen holle stammen en knotten ontstaan, die vogels, insecten en muizen heerlijk vinden om te gebruiken als overwinter-, broed- en rustplek. Tevens groeien op de stammen van de knotwilgen mossen en algen waar weer slakken op afkomen. Soms kan er in rottende hout een compleet´bos’ voorkomen met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om deze prachtige natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.

IVN Zuid-Kennemerland belooft er erg gezellige dagen van te maken. De vrijwilligers verzamelen zich vanaf 9.30 uur aan het eind van de rij wilgen langs de Communicatieweg aan de noordkant van de golfbaan, aan het begin van de weg Busch en Dam. Ervaring is niet vereist. Iedereen is welkom. Voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai wordt gezorgd. Wel is het verstandig om zelf koffie/thee, een lunchpakket, werkkleding en laarzen mee te nemen. De werkdag duurt tot 13.30 uur. Aanmelden voor het wilgen knotten (vooral handig i.v.m. het benodigde gereedschap èn de vlaai bij de koffie!) graag bij Marc van Schie, 06-22 5757 48 of kijk op www.ivn.nl/zk  

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen