12 april 2024

Expositie ‘De schatkamer van Dijk en Duin’ bij de Oude Keuken

Bakkum – Tot en met maandag 3 april toont De Oude Keuken in Bakkum een serie kunstwerken die jarenlang verborgen is geweest. Diep weggestopt op een zolder van Dijk en Duin, de ‘schatkamer’. Het werd tijd om het werk tevoorschijn te halen, en een selectie, omvattende onder andere schilderijen, etsen en foto’s is nu te zien. 

Veel Castricummers zullen niet weten dat deze verborgen plek bestaat, maar na een speurtocht langs spanten, spinnenwebben, steile trappen en de klokkentoren van Dijk en Duin, kom je terecht op een enorme zolder boven één van de gebouwen. Helemaal achterin staan onder meer schilderijen, etsen en zeefdrukken weggestopt. De schilderijen en het grafiek van verschillende bekende kunstenaars, zoals kleurig werk in cobrastijl, minimalistisch werk van de Bergense kunstenaar Nico van Stralen en verschillende sfeervolle etsen. 

Speciaal zijn verder de foto’s van Toon Roest. Hij was een internationaal bekende fotograaf, van wie een selectie ook in de collectie van Art Unlimited in Amsterdam is opgenomen. Daarnaast verzorgde hij illustraties voor de Volkskrant. Op de exposite zie je onder andere een serie foto’s van bijzondere fietszadels die de fotograaf in Amsterdam vastlegde. Het is een onderwerp wat je normaal misschien niet opvalt, maar waar Roest juist wel zijn camera op richtte. De zadels omwikkeld met plastic zakken of kleurige doeken tegen de regen blijken een bijzonder onderwerp te zijn.

De Oude Keuken is te vinden aan de Oude Parklaan 117 in Bakkum.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen