12 april 2024

Uitgeest herdenkt omgekomen Amerikaanse soldaten uit WO2

UItgeest – Vrijdag 10 februari is bij Fort Veldhuis de jaarlijkse herdenking van de Amerikaanse soldaten die in 1944 met hun vliegtuig zijn neergehaald door de Duitse bezetter. Vier van de tien Amerikaanse inzittenden kwamen destijds niet meer thuis. Ze kwamen om toen het vliegtuig, een B17, werd neergeschoten en neerkwam in een weiland aan de Communicatieweg. Ze betaalden de hoogste prijs voor onze vrijheid. Het blijft daarom nog steeds van groot belang om hen te blijven herdenken. Voor het eerst sinds de coronapandemie is daarbij iedereen weer welkom.
De herdenking begint om 13.00 uur met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument voor de slachtoffers van de B17 aan de Communicatieweg. Op het tijdstip dat de vliegtuigcrash plaatsvond, 13.20 uur, zal de Last Post klinken. Daarna volgen twee minuten stilte. Rond 14.00 uur is er koffie en thee in Fort Veldhuis. De burgemeester zal een korte speech houden.

Leven met oorlog
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland nodigt alle Uitgeesters uit om deel te nemen aan de herdenking. “Leven met oorlog is iets waar we tegenwoordig, verdrietig genoeg, ook in onze gemeenschap mee moeten omgaan. We staan op 10 februari stil bij de tien Amerikanen die op 10 februari, een oceaan verwijderd van thuis, uit niets anders dan naastenliefde kwamen om ons te helpen. Wij geven ze op 10 februari 2023 de waardering en het respect dat zij verdienen.”

De herdenking is in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ‘40-’45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert en het monument heeft opgericht. Veteranen van de Stichting Veteranencomité BUCH vormen de erewacht bij het monument.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen