1 december 2023

Duizendpoot Joke van der Aar vertrekt bij De Bie

IJmond – Er zullen maar weinig vrouwen zijn die kunnen zeggen dat ze als algemeen directeur ook de Rioolservice aansturen. De IJmuidense Joke van der Aar (63) kan dat wel zeggen, maar dat is niet de reden dat ze opstapt bij De Bie Buitenwerk BV in Santpoort-Noord. Vervroegd pensioen wel.

Santpoord-Noord Haar carrière begon bij gemeente Velsen, waar ze verantwoordelijk was voor monumentenzorg en het gemeentearchief. In 1985 kreeg ze de opdracht de gemeentelijke monumenten te inventariseren. Ze werd onderdeel van de formatie van het gemeentearchief, dat onder leiding stond van archivaris Siebe Rolle.

In 1988 werd museum Beeckestijn aan het gemeentearchief toegevoegd. Van der Aar werd conservator van het museum. De stijlkamers van Beeckestijn waren in die tijd gevuld met collecties van onder andere het Rijksmuseum, het Frans Halsmuseum, het Openluchtmuseum Arnhem en van de Stichting Familiefonds Boreel. Ook de internationaal bekende waaiercollectie van Felix Tal.

Nederlands erfgoed

Van der Aar heeft met fondswerving bewerkstelligd dat een belangrijk deel van deze waaiercollectie voor het Nederlands erfgoed behouden is gebleven. Onder het bewind van Rolle en Van der Aar werd het museum uitgebreid met een tentoonstellingsruimte op de verdieping van het hoofdgebouw. Samen hebben zij een Vriendenstichting voor Beeckestijn opgericht om het maatschappelijk draagvlak voor het museum te vergroten.

Van der Aar werd in 1993 opvolger van Siebe Rolle die met pensioen ging en werd hoofd afdeling Cultuurconservering van de gemeente Velsen. Onder haar leiding en dankzij geld van de Europese Unie werden de tuinen van Beeckestijn gerestaureerd. Dat leverde een plek op op de internationale kaart van tuingeschiedenis.

Noord-Hollands Archief

Gemeentearchief Velsen fuseerde met het gemeentearchief Haarlem en Van der Aar legde samen met de Haarlemse archivaris Lieuwe Zoodsma daarmee de basis voor het huidige Noord-Hollands Archief. Ook realiseerde Van der Aar de formatie voor een gemeentelijk archeoloog (Wim Bosman).

In 1997 was Van der Aar samen met Marianne Vos verantwoordelijk voor de organisatie van de landelijke Koninginnedag, die toen in gemeente Velsen werd gehouden.

In 2000 besloot gemeente Velsen op zoek te gaan naar een andere eigenaar voor Beeckestijn. Dat was voor Van der Aar reden voor vertrek, na meer dan zeventien jaar kunsthistoricus van Velsen te zijn geweest. Ondernemer en sponsor van Beeckestijn Hans de Bie vroeg haar bij zijn bedrijf te komen werken. Ze werd zijn rechterhand.

Daar ontwikkelde Van der Aar nieuwe landgoederen, wat resulteerde in de realisatie van een aantal monumenten van de toekomst. Echter, de financiële haalbaarheid van dit soort kostbare projecten kwam door de crisis vanaf 2008 onder druk te staan. Van der Aar zette haar ambtelijke ervaring in om de organisatie van de aannemersbedrijven van Hans de Bie anders te structureren. Zo ontstond De Bie Buitenwerk BV. Daaronder vallen: De Bie Infra, De Bie Groen en De Bie Rioolservice.

Continueren

Nadat in 2014 bij Hans de Bie een hersentumor is geconstateerd, slaan Van der Aar en collega Erik Muller de handen ineen om het concern te kunnen continueren. De Bie is overleden maar het bedrijf staat als een huis en dat is voor de IJmuidense een reden om met een gerust hart te stoppen.

,,Mijn partner is al met pensioen. Ik heb 37 jaar in Beverwijk gewoond en sinds een paar jaar met mijn partner in Warmenhuizen. We houden van reizen, fietsen, motorrijden en voor al die hobby’s heb ik straks tijd. Mijn moeder van 94 heeft de nodige zorg nodig. De kinderen wonen in Gelderland, daar heb ik straks meer tijd voor. Daarnaast wil ik me graag weer meer op mijn oude vakgebied concentreren. Ik blijft op de achtergrond beschikbaar als adviseur voor De Bie Buitenwerk, dat wordt voortgezet door operationeel directeur Erik Muller.’’

Naast bestuurslid van Buitenplaats Huis te Manpad is zij voorzitter van de Historische Commissie van de Zaanse Schans. Eerder was ze voorzitter van de gemeentelijke monumentencommissie van Beverwijk en voorzitter van de Beverwijkse werkgroep Stichting Oer IJ.

Bron: Noordhollands Dagblad van 10 januari 2023 door Mitzie Meijerhof

Foto: United Photos/Rob van Wieringen

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen